Ejtették a vádakat a Ponta-Blair dossziéban, amelyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Ponta volt miniszterelnököt gyanúsította befolyással való visszaéléssel és pénzmosással. A hírt a politikus tette közzé Facebook-oldalán.

A DNA ploiesti-i részlege által 2016-ban indított bűnvádi eljárás során azzal gyanúsították meg Pontát, hogy 2012 márciusában a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként egy 220 ezer eurós adományért cserébe befutó parlamenti helyet ígért a PSD jelöltlistáján egy üzletembernek. A DNA akkori közlése szerint ebből a pénzből törlesztette a PSD egyik alapítványa Tony Blair volt brit kormányfő tiszteletdíját, aki részt vett 2012 márciusában egy bukaresti konferencián. A DNA úgy értékelte, hogy a 2012 tavaszán még ellenzékben levő Ponta jogosulatlan választási előnyre tett szert nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva. Végül az ügyészeknek nem sikerült kimutatniuk a Ponta-Blair találkozó választási hasznát, és nem bizonyosodott be az sem, hogy Ponta befolyással let volna a 100 millió eurós vagyonnal rendelkező üzletemberre.

Facebook-bejegyzésében Ponta rámutatott: senki sem fogja kárpótolni az utóbbi hat évben elszenvedett megaláztatásért, miközben mind az őt meghurcoló egykori DNA-ügyész, mind a DNA egykori főnökei „köszönik, jól vannak”. Leszögezte: ügye koholmány volt, a politikai vádiratok „iskolapéldája”.

A volt miniszterelnök ellen egy másik ügyben szintén befolyással való üzérkedés miatt elemt vádat a DNA, de 2018-ban első fokon felmentette a legfelsőbb bíróság.