Elfogadta tegnapi ülésén a legfelsőbb védelmi tanács az Armata 2040 (Hadsereg 2040) program aktualizált változatát. Ennek fő irányágai a katonai állománnyal járó költségek biztosítása, a haderőfejlesztési programok átalakítása, a védelmi ipar korszerűsítése, valamint a képzett katonai személyzet hatékonyabb megtartása – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség az államelnöki hivatal közleményére hivatkozva.

Az Armata 2040 program célja az ország hadi képességének fejlesztése, hogy a román állam eleget tehessen a Románia területi integritásának védelmére vonatkozó alkotmányos kötelességének – olvasható a közleményben.

Miután döntés született arról, hogy 2023-tól Románia GDP-jének 2,5 százalékát fordítják védelemre, a legfelsőbb védelmi tanács szerint minden adott ahhoz, hogy magas harcképességű, modern felszereléssel ellátott, a szövetségesekkel összehangoltan működő, gyorsan bevethető, önfenntartó, többdimenziós védelmi eszközökkel rendelkező, rugalmas és hatékony parancsnoki és irányítási rendszerrel rendelkező fegyveres erőstruktúra jöjjön létre.