Penny Mordaunt volt védelmi miniszter jelentette be elsőként hivatalosan, hogy indul a brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéért. A potenciális jelöltek között van a júliusban menesztett kormányfő, Boris Johnson, illetve egykori pénzügyminisztere, Rishi Sunak.

A brit miniszterelnöki széket is jelentő pártelnökségre az pályázhat, akinek hétfőig sikerül összegyűjtenie legalább 100 képviselő támogatását. Ha ezt a feltételt egyetlen jelölt teljesíti, akkor őt hirdetik ki győztesnek. Ha három jelölt éri el a küszöböt, a képviselők szintén hétfőn egy jelöltet kizárnak, a két megmaradt jelölt közül pedig a Konzervatív Párt tagjai választják ki a leendő miniszterelnököt. Győztest pénteken hirdetnek.

Johnson indulása megosztja a pártot. Miközben egyesek a mandátumát tarkító botrányokat emelik ki, mások arra hivatkoznak, hogy egyedül neki van választói legitimitása, és egyáltalán nem kellett volna leváltani.

Mint ismert, a szeptember elején hivatalba lépett Lizz Truss mindössze másfél hónap után lemondani kényszerült, miután gazdasági programja nagyon rövid távon katasztrofálisnak bizonyult.