Hollandia ‘elviekben’ nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását – jelentette ki tegnap a holland kormányfő. Mark Rutte a Brassó megyei nagysinki (Cincu) Getica katonai kiképzőközpontot kereste fel Klaus Johannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök társaságában. A holland kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság jelenleg azt ellenőrzi, hogyan integrálódott Románia a schengeni információs rendszerbe. Hozzátette, hogy szerinte az értékelés lehetne kiterjedtebb. ‘Még nem tudjuk, mikor érkeznek meg az eredmények. (…) Csak ezek ismeretében tudunk választ adni, tehát nem tudok határidőt mondani (a schengeni csatlakozásra – szerk. megj.)’ – mondta a holland kormányfő.

Klaus Johannis államfő kijelentette, hogy optimista Románia schengeni csatlakozását illetően, és hogy egy esetleges kudarc ezen a téren az euroszkepticizmus erősödéséhez vezetne.

A nagysinki kiképzőközpontban tett látogatásakor Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy országa úgy döntött, hogy kiegészíti az Ukrajnába küldött légvédelmi eszközöket.