A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói és önkéntesek „szóról szóra” átmásolják Lucian Bode belügyminiszternek a Román Nemzeti Könyvtárban őrzött doktori dolgozatát, majd plágiumvizsgálatra küldik – közölte tegnap az alakulat.

A párt közleményéből kiderül, hogy a belügyminiszter doktori disszertációjához csak egy módon lehet hozzáférni: a fővárosi könyvtár két számítógépén keresztül. Ezek azonban nincsenek csatlakoztatva semmilyen hálózathoz, és a szkennelt oldalakat nem lehet sem lefotózni, sem lefilmezni, „csak szóról szóra átmásolni”.

Iulian Bulai USR-képviselő szerint „abszurd és nevetséges”, hogy a digitalizáció korában ily módon korlátozzák az információkhoz való hozzáférést, ezért meghallgatást fog kérni a téma kapcsán a nemzeti könyvtár igazgatójától, Adrian Cioroianutól. Lucian Bode belügyminiszter korábban  cáfolta azokat az állításokat, miszerint „titkosították” a doktori dolgozatát, hangsúlyozva, hogy az megtalálható a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárban és a bukaresti Román Nemzeti Könyvtárban is. Bode hozzátette, mindenkit beperel, akik ilyen vádakkal állnak elő.