A szövetség által iktatott törvénymódosítás szerint a jövőben nem csak rendőrtisztek lehetnek vizsgabiztosok. A módosításra azért van szükség, mert az illetékes hivatal személyzethiánya miatt a vizsgázóknak akár hónapokat is kell várniuk arra, hogy letehessék a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgát – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet egyik kidolgozója.

Az RMDSZ tervezete kötelezné az oktatót, hogy jelen legyen a gyakorlati vizsgán a járműben, hogy egyrészt biztonságérzetet adjon a tanítványának, másrészt felügyelje a vizsga szabályos lefolyását. A tervezet azt is előírja, hogy nem kötelező a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgát ugyanazon a településen teljesíteni.

Vizsgabiztosi engedélyt az szerezhet, aki betöltötte 23. életévét, legalább három éve B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, az utóbbi három évben nem volt visszavonva vagy felfüggesztve a vezetői engedélye, illetve nem valamelyik autóiskola alkalmazottja.