Ukrajna, Moldova és Románia energetikai hálózatainak összekapcsolását, a háromoldalú energetikai együttműködés bővítését célzó kormányközi egyezmény megkötéséről állapodtak meg tegnap Odesszában a három ország illetékes miniszterei – közölte a Külügyminisztérium.

Az első ukrán-moldovai-román háromoldalú külügyminiszeri találkozón – Dmitro Kuleba ukrán, Nicu Popescu moldovai és Bogdan Aurescu román külügyminiszter mellett – az energetikai tárcák, valamint a román villamosenergia-hálózatot kezelő Transelectrica vállalat vezetői is részt vettek.

A megbeszélésen a Moldovának és Ukrajnának szükséges energetikai támogatásról, a villamosenergia és gázhálózatok regionális összekapcsolásának kiépítéséről, valamint a meglévő interkonnektorok rehabilitálásáról tárgyaltak, megakadályozandó, hogy az energiát geopolitikai célokra lehessen felhasználni. A közlemény szerint szó volt továbbá Ukrajna és Moldova európai uniós integrációjáról, az ukrán állampolgárok Romániába történő belépésének könnyítéséről, és egyetértettek abban, hogy Ukrajna szomszédai közül Moldova került a legsúlyosabb helyzetbe az orosz agresszió következtében.

A külügyminiszter ugyanakkor jelezte: továbbra is elvárja Ukrajnától, hogy biztosítsa az ukrajnai románok kulturális önazonosságához fűződő jogokat, ugyanolyan szabványokat alkalmazva, mint amilyeneket az ukrán kisebbség élvez Romániában, továbbá Kijev ismerje el hivatalosan, hogy az úgynevezett „moldovai nyelv” nem létezik, miután tavaly áprilisban elismerte, hogy a moldovai nyelv azonos a románnal. A következő ukrán-moldovai-román háromoldalú külügyminiszteri találkozót Bukarestben tartják, a tervek szerint még idén.