Az árvíz sújtotta Pakisztánnak szánt nagyszabású segítségnyújtásra szólította fel a világot ma António Guterres, az ENSZ főtitkára, röviddel Pakisztánba érkezése után.

A rekordméretű monszunesőzés és az északi hegységek gleccsereinek olvadása miatti árvizek házakat, utakat, vasutakat, hidakat mosnak el, elpusztítják az állatállományt, a termőföldeket és több mint 1391 ember halálát okozták. Az ország jelentős területei állnak víz alatt, és százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. A kormány szerint a természeti katasztrófa majdnem 33 millió embert érint.

Az ENSZ 160 millió dolláros segélyt kért Pakisztán számára. Az ázsiai ország mintegy 10 milliárd dollárra becsüli az árvíz okozta károkat. Júliusban és augusztusban 391 milliméter csapadék hullott Pakisztánban, azaz közel 190 százalékkal több, mint a harmincéves átlag. A dél-pakisztáni Szindh tartományban a csapadék mennyisége 466 százalékkal haladta meg az átlagot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint 6,4 millió ember szorul humanitárius segítségre az elárasztott területeken.