Elhunyt tegnap II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. A Buckingham-palota közleménye szerint a királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, családja körében a skóciai Balmoral kastélyában. A világ vezető politikusai részvétüket nyilvánították és rendkívüli személyiségként méltatták.

Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán királlyá koronázták a londoni Westminster-apátságban, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

A Buckingham-palota először tegnap kora délután adott ki közleményt arról, hogy az uralkodó orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai „aggasztónak” találták egészségi állapotát. Az eddigi trónörökös, Károly Fülöp Artúr György, III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára – közölte tegnap este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala. Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

A román királyi család „mély fájdalmát” fejezte ki tegnap II. Erzsébet halálhíre miatt. ‘II. Erzsébet királynő és I. Mihály király Viktória királynő leszármazottai voltak, és ‘egész életükben szeretettel, csodálattal és barátsággal viseltettek egymás iránt’ – írja közleményében a román korona őrének sajtóirodája. Mint írják, Erzsébet királynő mindig jelen volt a román királyi család életében, szoros kapcsolatot ápoltak. „Mihály király és az edinburghi herceg halála után II. Erzsébet királynő erkölcsi, szellemi, érzelmi és intézményi támasz volt Margit hercegnő számára’ – olvasható a közleményben.

Klaus Johannis részvétnyilvánító üzenetében hangsúlyozza, hogy a brit uralkodó a hűség és a közszolgálat iránti elkötelezettség szimbóluma volt.

II. Erzsébet királynő halálával véget ér egy történelmi korszak – jelentette ki tegnap este Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. „Mi, erdélyiek azt is számon tartottuk, hogy ükanyja révén egy régi erdélyi család leszármazottja volt.” – írta Kelemen egy Facebook-bejegyzésben.