Nyilvános üzengetéseket váltott ki a kormánypártok között Marius Budăi szociáldemokrata munkaügyi miniszter bér- és nyugdíjemeléseket kilátásba helyező nyilatkozata. Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök szerint erről nem döntött még a koalíció, ezért felelőtlenségnek és populizmusnak minősítette a gesztust.

A munkaügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén közölte: a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolja koalíciós partnereinek, hogy a jövő évtől kezdődően a jelenlegi 2550 lejről 3000 lejre emeljék a bruttó minimálbért, és tíz százalékkal a nyugdíjakat. Ez azt jelentené, hogy jelenlegi 1586 lejről 1745 lejre növelnék a nyugdíjpont, illetve 1100 lejre a jelenleg 1000 lejes minimális nyugdíj értékét, ami 1,3 millió idős embert érintene – magyarázta.

A liberális miniszterelnök azonban szerda délután leszögezte: nem lehet még igennel vagy nemmel válaszolni arra, hogy megvalósulnak-e a bejelentett emelések, mivel a koalíció nem döntött erről, nem készült még el a 2023-as költségvetés-tervezet. Ciucă szerint a kormány legfőbb prioritásának tartja a lakosság védelmét, tisztában van az infláció okozta gondokkal és azzal is, hogy kötelessége intézkedéseket hoznia a jövedelmek védelmében, de ehhez tudnia kell, milyen költségvetési mutatókra alapozhat, és nem szabad olyan hamis reményeket táplálnia a lakosság körében, amelyeket nem lehet teljesíteni.

A liberális miniszterelnök rámutatott: a kormánypártok viszonyában nincs helye a populizmusnak, az üres ígérgetésnek és egymás sarokba szorításának, hanem felelősségre, kommunikációra és tettekre van szükség.

A Digi 24 hírtelevízió értesülései szerint a PNL szerdai, zárt ajtók mögött tartott vezetőségi ülésén Alina Gorghiu ügyvezető szenátusi elnök a koalíció és kormány ellen intézett nyílt támadásként értékelte azt, hogy a PSD bér- és nyugdíjemelésekről szóló „populista hazugságokkal vezeti félre az embereket”.

A liberális pártgyűléssel egy időben a PSD Facebook-bejegyzésben üzent koalíciós partnerének.

„Aki alamizsnát emleget, valójában alkalmazottak és nyugdíjasok millióit sérti meg megengedhetetlen módon” – hangoztatták a szociáldemokraták. A PSD szerint nincs helye nincs helye „veszekedésnek” és ideológiai vitáknak, amikor a lakosság és a gazdaság védelméről van szó.