Harminchárom évfolyam, közel tízezer szám után szeptember elsejétől laputód nélkül megszűnik Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű napilapja, a Szatmári Friss Újság (SZFÚ).

A Magyar Újságírók Egyesülete a romániai magyar sajtó szabadságára vonatkozó jelentős csapásként, ugyanakkor a szatmári magyarság anyanyelvi nyilvánossághoz, tájékozottsághoz való jogának megsértéseként értékeli a hírt.

A lap döntését nagyban befolyásolta az is, hogy szeptember 5-étől bezárja kapuit a debreceni nyomda, ahol az újságot eddig nyomtatták, és egy nyomdaváltás, valamint az október elejére már bejelentett 25%-os papíráremelés olyan kiadásokat körvonalazott, amelyeket már nem lehetett bevállalni egy 5000 példányszámú napilap esetében – derül ki az SZFÚ közleményéből. Online felületen továbbra is elérhető marad a Szatmári Friss Újság, ott még gyorsabban és teljesen díjmentesen érhetők majd el a hírek – igéri Balázsi István kiadóvezető.

Ami a Szatmári Friss Újsággal történt, az a közösség kudarca, az érdekvédelem szégyene. Azt üzeni: át kell gondolni, újra kell tervezni a romániai magyarság teljes médiastratégiáját. Ez nem Szatmár megyei ügy, messze túlmutat a megye határain, s arra figyelmeztet, mennyire nem vagyunk felkészülve egy ilyen helyzet kezelésére – állítja mai közleményében a MÚRE Igazgatótanácsa.