Elkezdhetik építeni a csíkszeredai új tüdőkórház és járványkórház épületét, a kézdivásárhelyi bölcsődét, és indulhat Borszéken a sportpálya felújítási és kibővítési munkálata – adja hírül az RMDSZ közleménye.

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház tüdőgyógyászatának és a járványrészlegének jelenlegi ingatlana mintegy 200 éves, nem felel meg a mai követelményeknek. Az új épületszárny a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A beruházást 58 millió lejjel támogatja a Fejlesztési Minisztérium, és 36 hónap múlva készül el.

A kézdivásárhelyi bölcsőde 40 gyermek befogadására lesz alkalmas, és a játszó és hálószobák mellett saját konyhával és mosókonyhával szerelik fel. A korszerű bölcsőde épület részben zöldenergiával működik majd. A Fejlesztési Minisztérium több mint 10 millió lej finanszírozást biztosít rá.

A borszéki sportbázison futballpálya lesz, de kialakítanak majd egy másik pályát is, ahol kézilabdázni, röplabdázni, teniszezni és kosarazni is lehet. A sportbázis ezer fős lelátóval rendelkezik majd. A Fejlesztési Minisztérium 15 millió lejes támogatást nyújt a beruházásra.