A 2022/2023-as tanévtől nem fog beleszámítani a felvételi jegybe az 5-8. osztály tanulmányi átlaga – erről állapodtak meg a társadalmi párbeszéd bizottság hétfői ülésén az oktatási minisztérium és a társadalmi partnerek képviselői.

A döntés értelmében a következő tanévtől a 9. osztályba felvételizőket kizárólag az országos képességfelmérő vizsgán kapott osztályzat alapján rangsorolják.

Abban a reményben, hogy a 2022/2023-as tanévben nem lesznek kényszerszünetek, az oktatási tárca és a társadalmi partnerek megállapodtak abban, hogy visszatérnek a világjárvány előtti vizsgarendhez mind a nyolcadik osztályosok, mind az érettségizők esetében – tájékoztatott egy hétfői Facebook-bejegyzésben Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Azt is közölte, a szeptemberben kezdődő iskolai év lesz az első, amelyben az ötödikesek már a tanév elejétől kaphatnak szociális és tanulmányi ösztöndíjat.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az iskolások ösztöndíjára szánt 1,032 milliárd lejes keretet a legutóbbi költségvetés-kiigazításkor kiegészítették 300 millió lejjel.