A hatályos közalkalmazotti bértörvényben előirányzott, de rendre elhalasztott béremelések folyósításáért rendezett tüntetést tegnap Bukarestben a rendőrök és börtönőrök szakszervezete, amely sajátos, „időhúzó” tiltakozási módszerekkel is nyomatékot ad bérköveteléseinek.

Az érdekvédelmi szervezet több száz, az ország különböző megyéit képviselő aktivistája szerint pattanásig feszült a hangulat a rendvédelmi testületek mintegy negyedmillió alkalmazottja körében.

A rendőrszakszervezet hétfőn arról döntött, hogy a törvénynek csak a betűjét – de nem a szellemét – tiszteletben tartó módszerekkel is próbálja felhívni a döntéshozók figyelmét. A rendőrök bírságolás helyett csak figyelmeztetésben részesítik a kihágások elkövetőit, nem vállalnak többé túlórát, egyszerre mennek ebédszünetre, sokkal alaposabban átvizsgálják a megállított járművek rakományát és az autóvezetők iratait, minden részletre kiterjedő nyilatkozatokat iratnak a tanúkkal és sértettekkel, a határátkelőkön pedig túlbuzgó ellenőrzéssel lassítják a forgalmat.