Egyre súlyosabb a háziorvoshiány Szilágy megyében, vannak olyan települések, ahol évek óta nincs szakember, ugyanakkor megnőtt a hatvan évet betöltött orvosok száma is, jelenleg 60-an praktizálnak a megyében – nyilatkozta a Maszolnak Dari Tamás prefektus.

A Szilágy Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, Stana Olga elmondta, a Szilágyságban jelenleg 104 háziorvos rendel, városon 51, vidéken 53, ők 208 994 személynek biztosítanak egészségügyi alapellátást. A megye 11 településén újabban nincs háziorvos, hét községben pedig évek óta nem rendel szakember. A városokban is aggasztó a helyzet, Zilahon még hat, Szilágysomlyón további egy és Zsibón még két orvosra lenne szükség, valamint 17 vidéki településen is egy-egy szakemberre.

Dari Tamás prefektus szerint a községek polgármesterei igyekeznek mindent megtenni azért, hogy településeikre megfelelő szakképesítéssel rendelkező egészségügyi alkalmazottak érkezzenek, felújították a régi orvosi rendelőket, megfelelő eszközökkel látták el azokat és szükség esetén lakást is biztosítanak az orvosoknak.