Tegnap közzétett jelentésében a Költségvetési Tanács megállapította: az idei deficitet 7 százalékosra növelheti a költségvetés-kiigazítás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 9 milliárd lejjel túlbecsülte az év végéig várható bevételeket, és 6,2 milliárd lejjel alulbecsülte a kiadásokat. Nicolae Ciucă miniszterelnök a mai kormányülésen azt mondta,  az általános konszolidált költségvetés mintegy 30 milliárd lejjel emelkedett.

A legnagyobb összeget, közel 9 és fél milliárd lejt a Pénzügyminisztérium kapja. A Munkaügyi Minisztérium büdzséjét kevéssel több mint mint 2 milliárd lejjel egészítették ki. Több pénzt kap az Egészségügyi Minisztérium is, mintegy 2 és fél milliárd lejt, hogy az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítésére és támogatására irányuló valamennyi projektre az összegeket biztosítani tudják. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a minisztérium prioritásaival összhangban további forrásokat biztosítottak az oktatás számára is, azt azonban már nem tette hozzá, hogy az oktatásra szánják a legkevesebb plusz pénzt, mintegy 57 millió lejt. Tizenegy minisztérium kap több pénzt, három tárcától pedig pénzt vesznek el – utóbbiak között van a környezetvédelmi minisztérium és a kulturális tárca is.

Mintegy egymilliárd lejjel, 6,380 milliárd lejről 7,379 milliárd lejre növelte tegnapi ülésén a kormány a gazdaságra jelentős hatást gyakorló beruházások ösztönzését célzó állami támogatási program teljes költségvetését. Közleményében a kormány emlékeztetett arra, hogy az állami támogatásokra a 4,5 millió lejesnél nagyobb befektetésekre lehet pályázni.

Ugyancsak tegnapi ülésén a kormány 30 millió lejjel kiegészítette a tartalékalapból a belügyminisztérium költségvetését. Az összegből a magánszemélyek által befogadott ukrajnai menekültek szállás- és étkeztetési költségeit fedezik. A kormány közleménye szerint az állam személyenként 20 lejjel járul hozzá naponta a mintegy 14 ezer ukrajnai menekült étkeztetéséhez és 50 lejjel az elszállásolásukhoz. A 30 millió lejes költségvetési összeggel a katasztrófavédelmi főfelügyelőségnek kell elszámolnia – adja hírül az Agerpres.