Hadgyakorlatot tart Kína Tajvan közelében, válaszul Nancy Pelosinak, az Egyesült Államok képviselőházi elnökének a szigetiországban tett látogatására. Pelosi érkezését jelentős várakozás előzte meg Tajvanon, ugyanis 25 éve járt utoljára ilyen magasrangú politikus a szigetországban.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, 21 kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi övezetét. A tárca szerint Peking a manőverekkel meg akarja félemlíteni a sziget társadalmát. Hozzátették, hogy Tajvan fegyveres erői magasabb készültséget rendeltek el, de a lakosoknak nincs miért aggódniuk.

A kínai külügyminisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

Az Egyesült Államok hetedik flottája időközben a Twitteren közölte, hogy a július eleje óta a térségben tartózkodó Ronald Reagan repülőgép-hordozó jelenleg délre hajózik Tajvantól, a Fülöp-szigeteknél. Ezenfelül az amerikai tengerészgyalogság Tripoli nevű hajója is a térségben tartózkodik. A Pentagon tagadta, hogy a hadihajók jelenléte a térségben összefüggésben állna Pelosi látogatásával.