A kisebbségek megbélyegzését és diszkriminációját „szigorúan el kell ítélni” – hangsúlyozta a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából megfogalmazott üzenetében az államfő.

Klaus Iohannis emlékeztetett: közel félmillió roma gyermek, nő és férfi pusztult el a II. világháborús népirtásban, gyakran egész családok.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy 80 évvel ezelőtt kezdte el az Antonescu-rezsim a romák deportálását a Dnyeszteren túli területekre. Akkor mintegy 25 000 romát hurcoltak el, és arra ítélték őket, hogy embertelen és egészségtelen körülmények között éljenek, élelemtől megfosztva és kényszermunkára kényszerítve. Ennek a közösségnek alig a fele élte túl a deportálásokat. „

Az elnök szerint a román állam vállalta a felelősséget a 80 évvel korábbi bűncselekményekért, amely – szavai szerint – „történelmünk sötét epizódja”.

Az államfő hangsúlyozta: az áldozatok emléke „arra kötelez bennünket, hogy éberek maradjunk, és ne engedjük, hogy rasszista, antiszemita, diszkriminatív vagy idegengyűlölő üzenetek és attitűdök terjedjenek a társadalomban”.

Az elnök nem vett részt személyesen a bukaresti holokauszt emlékműnél tartott megemlékezésen, üzenetét Cătălina Galer államtanácsos tolmácsolta.