Az év eleje óta 181 esetet regisztráltak, miközben tavaly egész évben 221-et jelentettek be. Ráduly István Kovászna megyei prefektus szerint a valóság a hivatalos adatoknál is aggasztóbb, mert nem minden esetet jelentenek.

A kormánymegbízott nagyobb határozottságot vár el a polgármesterektől, akiket arra szólított fel, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, hogy az illetékes helyi bizottságok dönthetnek a veszélyes medvék áthelyezéséről vagy kilövéséről.

Ráduly István hozzátette: sajnálatos módon idén két olyan eset is volt, amikor a medve emberre támadt. „Ez akkor is nagyon súlyos dolog, ha az illetők túl is élték a támadást. Idén egyébként 13 medvére kértek kilövési engedélyt, ezek közül tízet érvényesítettek is” – mondta a prefektus.

Hargita megyében csökkent a medveriasztások száma, de még így is minden napra jut egy.

A legutóbbi héten 15-ször bukkant fel medve lakott területen a megyében. Maroshévízre négyszer hívták ki a csendőröket, akik elkergették a helyi gazdaságokban és a városszéli strandon élelem után kutató nagyvadakat.

Az év elejétől összesen 210 esetben távolítottak el medvéket lakott területekről a csendőrök Hargita megyében, míg a múlt év azonos időszakában 277-szer riasztották a csendőrséget. A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint voltak olyan esetek is, amikor a rendőrség is segített a medvék eltávolításában.

Gheorghe Suciu közölte: a nagyvadak csak Csíkszendomokoson és Maroshévízen okoztak károkat: megsebesítettek egy háziállatot, illetve megrongáltak egy szeméttárolót.

A csendőrségi szóvivő figyelmeztette a lakosságot: ha medvét látnak, azonnal hívják a 112-es számot, ne próbálják meg etetni vagy megközelíteni a vadállatot.