A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztály német mintára kidolgozza a Román Fenntarthatósági Kódexet, egy jelentéskészítő eszközt a vállalatok számára, amely támogatja azokat a felhasználókat, akik a fenntarthatóság terén a legjobb gyakorlatokat keresik. Többek között ez hangzott el a Fenntartható Fejlődés Tárcaközi Bizottság első idei ülésén, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök vezetett.

„Románia azon államok közé tartozik, amelyek határozott lépéseket tettek a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend végrehajtása érdekében” – hangsúlyozta a tanácskozást követően Borbély László főosztályvezető, államtanácsos, aki elmondta egyebek mellett, hogy szeptember végéig véglegesítik a körforgásos gazdaságra való átállás országos tervét. Ez várhatóan olyan intézkedéseket tartalmaz majd, melyek a gyártástól kezdve a fogyasztáson és a hulladékgazdálkodáson át a másodlagos nyersanyagok piacáig a termékek életciklusának egészére kiterjednek.

A továbbiakban Borbély Lászlóval hallhatnak interjút. Beszélgetésünket azzal a tanulmánnyal indítjuk, amelyet a vidék és a város közötti fejlődési különbségekről készített a Romániai Fenntarthatósági Nagykövetség (ASR) nevű konzorcium a Fenntartható Fejlődés Főosztállyal együttműködésben.