Európa déli országai napok óta küzdenek a hőhullámok okozta szélsőséges időjárással, amely a szárazsággal és az erős szelekkel együtt pusztító erdőtüzeket okoz. A tüzeknek számos halottja és sebesültje van, de a hőhullám is sok életet követel.

Portugáliában eddig összesen huszonöt kisebb-nagyobb tüzet jelentettek. Szerdáig 1055 embert szólítottak fel otthona elhagyására, a tüzeknek három halálos áldozata és több száz sérültje van. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint két hét alatt csaknem 1100 olyan haláleset történt, amelynek hátterében a hőség áll.

A Spanyolország északnyugati csücskében fekvő Galiciában több mint 85 ház égett le, 1400 embert evakuáltak. A térségbe tartó vonatközlekedés időszakosan szünetel a tüzek miatt. A madridi egészségügyi intézet már több mint 510 fölé teszi a hőhullámok halálos áldozatainak számát.

Az olaszországi Toszkánában és az olasz-szlovén határ térségében is több száz hektárnyi területen pusztít a tűz. Repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek az oltáshoz, de a lángokat egyelőre nem sikerült megfékezni.

Szicília és Szardínia szigetén az erdőtüzek miatt a legmagasabb szintű riasztást adták ki. Athéntól északra kedden szintén heves erdőtűz tört ki, amely nyolc településre jelent közvetlen veszélyt.

Gyakran riasztották a tűzoltóságot az aszály miatt kiütött tüzekhez az Egyesült Királyságban is, ahol a mérések kezdete óta először haladta meg a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet.