Az ország 214 településén kellett eddig korlátozni a vízellátást az aszály és a nagy fogyasztás miatt. Az Országos Vízügyi Igazgatóság ezért észszerű vízfogyasztásra kéri a lakosságot.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint csökken az ország víztartaléka, habár még elegendő a felszíni vízforrásokból központosítottan ellátott fogyasztók számára. Az ország negyven fő víztározó tavában jelenleg 3,35 milliárd köbméter víz áll rendelkezésre, a víztározók telítettsége 77,36%, ami az előző időszakhoz képest csökkenést jelent.

Az aszály miatt jelentősen megnőtt az öntözésre használt víz mennyisége, és a víztározókban leapadt a vízszint, ezért korlátozták a vízellátást 17 megye (Bihar, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Szeben, Hunyad, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj) 214 településén. Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Bákó, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunyad és Szilágy megye 345 településén pedig félig kiszáradtak a kutak, a helyi hatóságok és katasztrófavédelmi felügyelőségek erőfeszítéseket tesznek a szükséges vízmennyiség máshonnan történő szállítására, illetve a kutak mélyítésére és kitisztítására.

A 80 aszálymegfigyelési területből 19-ben a szükséges minimum alatti hozamot regisztráltak. Legérintettebb a Szamos-Tisza medence, a Bánság, az Olt, a Szeret, valamint a Prut-Bârlad vízgyűjtő medencéje.