Ismét kezdeményezték az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúzióját a két párt tegnapi csíkszeredai együttes küldöttgyűlésén. Az új politikai erőt Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) névvel akarják bejegyezni. Tavaly decemberben a Bukaresti Táblabíróság elutasította a két párt összeolvadását.

A küldöttek a pártfúziós megállapodás mellett elfogadták az új párt szervezési és működési alapdokumentumát, politikai programját, valamint megbízták a két párt Országos Elnökségét a jogi lépések megtételével.

Csomortányi István, az EMNP elnöke szerint az erdélyi magyar nemzeti oldal együttműködése stratégiai jelentőségű. Szerinte mára már bebizonyosodott, hogy az EMSZ színeiben tisztséget szerzett önkormányzati vezetők jó gazdái településeiknek. A feladatuk továbbra is az, hogy erős önkormányzatokat teremtsenek, amelyek a közösségeink védőbástyái lesznek – mondta Csomortányi István.

A két párt az Erdélyi Magyar Szövetség keretei között indult a 2020-as önkormányzati választásokon. Jelöltjei tíz erdélyi településen szereztek polgármesteri tisztséget. Az RMDSZ-szel kötött megegyezés után a legutóbbi parlamenti választásokon két képviselőt juttattak az RMDSZ jelöltlistáin a képviselőházba.