Elfogadta a kormány az adótörvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet. Adrian Câciu pénzügyminiszter elmondta, néhány intézkedés már jövő hónap elejétől életbe lép, a legtöbb módosítás azonban 2023. január 1-jétől hatályos.

A dohánytermékek és az alkoholos italok jövedéki adója már augusztustól nő, és ugyancsak jövő hónaptól a jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökken a felső határ, ameddig adókedvezményre jogosultak az építő- és élelmiszeriparban tevékenykedők. Ugyanakkor a vendéglátóipari vállalkozások ezentúl 1 százalékos átalányadót vagy profitadót fizetnek. Az eredeti tervektől eltérően ez a változás a jövő év elejétől lép hatályba.

Ugyancsak januártól csökken a jelenlegi 1 millióról 500 ezer euróra a bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül. Feltétel továbbá, hogy legyen legalább egy alkalmazottjuk, illetve a bevételeik legfeljebb ötödét költhetik tanácsadásra és menedzsmentre. Az éttermi, ételkihordási és szállodai szolgáltatások áfakulcsa a jelenlegi 5 százalékról 9 százalékra nő, a cukros üdítőitalok áfája pedig 19 százalék lesz.

Ugyancsak a jövő év elejétől a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra nő az osztalékra kivetett adó.

Az intézkedésektől 2022-ben 1 milliárd 190 millió, jövőre pedig több mint 10,5 milliárd lej pluszbevételt remél a kormány.