Egy héttel meghosszabbítják a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes lekérdezéses szakasz – közölte az Országos Statisztikai Intézet.

A lakosság 83 százalékát írták össze eddig a népszámláláson.

Mint ismert, nagyon sok településen újra megnyitottak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat. Továbbá az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél is lehet jelezni, ha még nem járt arra egy számlálóbiztos, a szervezet pedig abban segít, hogy a lakcímnek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesíti, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz.

Az elmúlt napokban – amióta újranyitották az összeírópontokat – a korábbinál sokkal több, átlagban mintegy 250 ezer személy adatait sikerült begyűjteni naponta – mutatott rá Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke.

Botoşani megyében már lezárult a népszámlálás, itt 100 százalékban összeírták a lakosságot, Vrancea megyében 99,9 százalék, Beszterce-Naszód megyében 97,2 százalék ez az arány. A leggyengébben Bukarest (55,4 százalék), Temes megye (65,8 százalék) és Ilfov megye (70,4 százalék) áll.