Eddig közel 1 millió 600 ezer darabot nyomtattak ki azokból a kártyákból, amelyekre az alapélelmiszerre és meleg ételre költhető 250 lejes támogatásokat utalják – tájékoztatott tegnap az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium. A kártyák kézbesítését június 10-én kezdte el a Román Posta.

A tájékoztatás értelmében a szociális támogatásnak a Bákó, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava és Vaslui megyét magában foglaló északkeleti régióban van a legtöbb kedvezményezettje (412.891) és Bukarestben a legkevesebb (180.564). A Támogatás Romániának kormányzati program keretében biztosított, idén júniustól januárig kéthavonta nyújtandó, egyenként 250 lej értékű támogatásra a nélkülözésben élő és a szegénység kockázatának kitett személyek jogosultak. Több mint 2,5 millió kedvezményezett fog részesülni az összesen 3,1 milliárd lej értékű utalványokból, amelyeket részben az államkasszából, részben vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak.

Mint arról beszámoltunk, jogosultak a szociális támogatásra az 1500 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők, azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek a jövedelme nem éri az 1500 lejt, azok a legalább kétgyermekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, azok az egyszülős családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, továbbá a 2001/416-os törvény alapján szociális segélyben részesülők, valamint a hajléktalan személyek. A kedvezményezettek listáját a munkaügyi minisztérium állítja össze, a jogosult személyeknek nem kell kérvényezniük a támogatást. A munkaügyi minisztérium minden újabb részlet utalása előtt frissíti a kedvezményezettek listáját, hogy ellenőrizze az esetleg bekövetkezett változásokat.