Átültették törvénytervezetbe azokat az elveket, amelyeket a Képzett Románia elnevezésű hosszú távú oktatási projekt tartalmaz. A jogszabályjavaslatokat ma bocsátják közvitára – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a tanügyminiszterre hivatkozva. Sorin Cîmpeanu tegnapi sajtótájékoztatóján rámutatott, két törvénytervezet készült, az egyik a közoktatást, a másik a felsőoktatást érintő elképzeléseket tartalmazza.

A törvényjavaslatokat a minisztérium dolgozta ki az illetékes szakigazgatóságokkal való egyeztetést követően, és szerdától 35 napon át, augusztus 17-éig lesznek közvitán. Miután az újonnan érkező javaslatokat belefoglalják a tervezetekbe, és a kormány is jóváhagyja ezeket, elküldik szeptember 1-je után a parlamentnek is elfogadásra. Az új törvények a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől számított 30 nap után lépnek érvénybe. Ezután nyolc hónap áll majd rendelkezésre a kapcsolódó kormányhatározatok és miniszteri rendeletek kidolgozására – ismertette az eljárást a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu hozzátette, a tervek szerint 2023 szeptemberétől alkalmazandó új előírások nem „kozmetikázzák” az oktatási rendszert, hanem alapjaiban megreformálják azt.

A miniszter hangsúlyozta, a reformcsomagot a kormány és a parlament is felvállalta már azáltal, hogy belefoglalták az országos helyreállítási tervbe, az erre fordítható finanszírozás a helyreállítási alapból Románia által lehívható teljes összeg 12 százalékát teszi ki.