Az ukrajnai háború, Kína lezárásokra épülő, úgynevezett zéró Covid-politikája lefelé húzzák a tőzsdéket, az infláció világszerte tovább emelkedik, az Amerikai Egyesült Államokban recesszió, Európában energiaválság fenyeget.

Az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezeték mindkét vezetéke július 21-ig leállt karbantartás miatt. Ilyesmire minden nyáron sor kerül, de ezúttal egyesek attól tartanak, hogy Oroszország késleltetheti a vezeték újbóli megnyitását, esetleg csökkenti vagy akár leállítja a gázszállítást.

Az aggodalom oka nyilvánvaló: a Kreml fegyverként használja a földgázt, tehát Európának fel kell készülnie az orosz szállítások pótlására. Sokan a cseppfolyósított földgázban (LNG) látják a megoldást. Ez hajóval is szállítható, viszont Európában az importterminálok nem tudják biztosítani a kontinens ellátásához szükséges mennyiség behozatalát. Ráadásul a csepfolyósított földgáz ára az egekbe szökött. Ilyen körülmények között az orosz csővezetékes import teljes leállása esetén az európai termelőüzemek valószínűleg leállhatnak a cseppfolyósított földgázimport ellenére is.

Szakértők szerint a jövő télen egy hosszú hideg időszak áramhiányhoz vezethet. Svájcban a Rendkívüli Helyzetek Energiaszolgáltatási Szervezete máris figyelmeztetett 30 000 vállalkozást, hogy készüljenek fel az energiaellátás korlátozására. Fábián István és Bálint Csaba közgazdásszal hallhatnak interjút.