Átadták a forgalomnak tegnap Szatmárnémeti körgyűrűjének csaknem 20 kilométeres szakaszát, amely a várost nyugat felől elkerülve teremt gyorsforgalmi összeköttetést a halmi (DN19) országút, a Pete-Csengersima határátkelőhőz vezető (DN19A) út, a nagykárolyi (DN19) országút és a Kolozsvár felé vezető E81-es főút között.

Az avatóünnepségen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes rámutatott: a most felavatott elkerülő út tehermentesíti Szatmárnémeti forgalmát, és az ipari parknak is biztosítja a közúti infrastruktúrát.

Lucian Bode belügyminiszter – aki korábban a közlekedési tárcát vezette – rámutatott: az új út annak a megépítendő gyorsforgalmi útnak a része, amely majd Óvárnál lépi át a határt Magyarország felé, tehermentesítve a Pete-Csengersima határátkelőt, összeköttetést teremtve az európai autópálya-hálózattal.

Az elkerülő úton két forgalmi csomópont található, valamint egy 650 méter hosszú híd a Szamos fölött. A beruházás teljes értéke több mint 409 millió lej, amelynek 85 százalékát európai uniós forrásokból finanszírozták.