Jelenleg nincs „terv” arra, hogy megszorítási folyamat kezdődjön el Romániában – jelentette ki az államfő, aki először tartott sajtótájékoztatót tavaly április óta. Klaus Iohannis rámutatott: nem hajlandó elfogadni, hogy a megszorításokkal való újabb „kísérletbe” „vigyék bele” az országot.

Az elnök szerint a 2009-2011-es időszakban bebizonyosodott, hogy a megszorító intézkedések sorozatát hozó válságkezelés elhibázott.

Az üzemanyagárak emelkedése kapcsán úgy vélte, a kormány megteszi, ami jelen körülmények között lehetséges. Elismerte, hogy a literenként 50 banis benzintámogatás nem sok, ugyanakkor leszögezte: az állam nem fordíthatja minden pénzét üzemanyagár-támogatásokra, mert akkor nem maradnának forrásai beruházásokra, vagy például a bérek kifizetésére és az oktatásra.

A globális szinten körvonalazódó élelmiszerválsággal kapcsolatban az elnök kijelentette: nem hiszi, hogy Romániában gondok lesznek az élelmezéssel, bár a nemzetközi áremelkedéseket megérezzük valamilyen formában. „Amikor eljön az ideje, a kormány közbe fog lépni” – ígérte Klaus Iohannis.