A hírt mindössze órákkal azután jelentette be Justin Trudeau kianadai miniszterelnök, hogy a szövetséges tagállamok nagykövetei Brüsszelben jóváhagyták a múlt heti madridi NATO-csúcstalálkozó döntését a két ország belépéséről, illetve Svédország és Finnország aláírta a csatlakozási jegyzőkönyvet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: arra számít, hogy a 30 szövetséges tagállam minél előbb ratifikálja a csatlakozást. Az aláírást követő sajtótájékoztatón a főtitkár köszönetet mondott Törökországnak, valamint Finnországnak és Svédországnak építő jellegű hozzáállásukért.

Ann Linde svéd és Pekka Haavisto finn külügyminiszter köszönetét fejezte ki, hogy csatlakozásukhoz erős támogatást kaptak a NATO-tagországoktól. „Meggyőződésünk, hogy a tagságunk megerősíti a NATO-t és hozzájárul az euroatlanti térség stabilitásához, országunk mindet megtesz, hogy felszámolja a terrorizmus minden formáját” – jelentette ki Ann Linde. A finn külügyminiszter hozzátette: reméli, hogy a tagországok a lehető leggyorsabban jóváhagyják a csatlakozási jegyzőkönyveket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta a figyelmet, hogy az ankarai törvényhozás csak akkor hagyja jóvá Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét, ha a két ország teljesíti a háromoldalú megállapodásban vállaltakat, és eleget tesz Törökország kéréseinek a fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatban, továbbá együttműködik Ankarával a terroristagyanús személyek kiadatásában.