Heteken át tervezte merényletét és legálisan vásárolta fegyverét az amerikai orvlövész, aki a július 4-ei függetlenség napi felvonuláson hét embert megölt, és legalább 30 embert megsebesített Chicago Highland Parks nevű kerületében – közölte be a helyi rendőrség.

A gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület tetejéről. A feltételezett elkövető a hétfőn őrizetbe vett, 21 éves Robert E. Crimo, aki a merénylet idején női ruhát viselt, hogy tette után el tudjon vegyülni a tömegben, és minél gyorsabban elmenekülhessen. Önként feladta magát – közölte egy rendőrségi szóvivő.

A lövöldözés Chicago egyik tóparti elővárosában történt, ahol a körülbelül 30 ezres lakosság közel 90 százaléka fehérbőrű, mintegy harmada pedig zsidó.

A 21 éves, munkanélküli elkövető Awake the Rapper (Ébreszd fel a rappert!) művésznéven közölt dalokat saját YouTube-csatornáján, amely azonban szerény népszerűségnek örvendett. Az egyik – azóta már elérhetetlen – klipben egy férfi puskával vesz célba embereket, majd egy vértócsában hever, miután a történet szerint a rendőrség lelőtte.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi volt a feltételezett elkövető indítéka, és még az sem világos, milyen büntetőjogi tényállás alapján emelnek vádat Crimóval szemben.