Tíz objektív kritérium alapján értékelte ki a miniszterek tevékenységét Nicolae Ciucă miniszterelnök. Ciucă ma úgy nyilatkozott, hogy a miniszterek csapatának stabilitása garantálja, hogy a kormány felelősségteljesen fog dolgozni Románia modernizációjának folytatásáért.

A kiértékelés egy másik szempontja az volt, hogy az egyes miniszterek mennyire szolgálták az európai és hazai alapok felhasználásakor az emberek és közösségek érdekeit. Felmérte a kormány tagjainak feddhetetlenségére és átvilágíthatóságára vonatkozó elvárások teljesítését is.

A kormány egyik fontos célkitűzése, az energiafüggetlenség elérése érdekében jelentős lépés volt az offshore-törvény elfogadása, amely lehetővé teszi a Fekete-tenger talapzatában és a Buzău megyében lévő földgázmezők kitermelését. A Fekete-tenger talapzatában lévő energiaforrások kiaknázása a szükséglet 90 százalékának fedezését teszi majd lehetővé. A hazai és európai alapokból a következő években bejövő mintegy 90 milliárd eurót szállítási, egészségügyi infrastruktúrára, energetikai beruházásokra, helyi projektekre és a zöldenergiára való átállásra fordítják majd – sorolta a miniszterelnök.

Ciucă kiemelte, hogy Románia még soha nem volt annyira védett, mint most, a NATO és az Európai Unió tagjaként, és a NATO Madridban elfogadott új stratégiai irányelve, valamint a román hadsereg folyamatos modernizációja biztonságot nyújt mind a román állampolgárok, mind az ideérkező ukrán menekültek számára.

A miniszterelnök rámutatott, hogy az idei év első negyedévében az EU-tagállamok közül Romániában volt a legnagyobb a gazdasági növekedés, a közvetlen külföldi befektetések 34%-kal nőttek az idei év első négy hónapjában a tavalyi évhez képest, ‘Folytatjuk az adóbehajtás javítását a digitalizálás és a hatékonyabb adminisztráció révén’ – olvasható a kormányfő kiértékelőjében.