A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy nyissanak ajtót a népszámlálást végző biztosoknak, hiszen ezek száma így sem elégséges, a lakosság pedig tartózkodó velük szemben. Bukarestben van a legnagyobb hiány biztosokból, de az ország többi nagyvárosában sincs elég személyzet a népszámlálás elvégzésére.

Tudorel Andrei az Országos Statisztikai Intézet elnöke a közszolgálati rádióban elmondta, Bukarestben, Temesváron, Iasiban és Kolozsváron van a legnagyobb hiány biztosokból, ami meglepő, mert ezt a munkát többen végezhetik, köztisztviselők, diákok, oktatásban dolgozók, gyakorlatilag semmilyen megszorítás nincs a népszámláláson való részvétel tekintetében.

Az érdekeltek a polgármesteri hivataloknál vagy a területi statisztikai igazgatóságoknál iratkozhatnak fel biztosnak, a felkészítés egyetlen napot vesz igénybe. Tudorel Andrei szerint a nagyvárosokon kívül nem áll fenn annak a veszélye, hogy a népszámlálás befejezésének időpontjáig, július 17-ig, ne lehessen begyűjteni a szükséges adatokat a személyekről és lakásokról. Hozzátette, vannak olyan megyék, ahol az adatok több mint 70-80 százalékát begyűjtötték.

A statisztikai intézet vezetője szerint egyelőre nem szándékoznak meghosszabbítani a népszámlálás időtartamát, de időben közölnek minden változást.(Rador)