A lakosság több mint háromnegyede a gazdasági válságtól, kétharmada pedig a háborútól félti az anyagi biztonságát – derül ki egy friss felmérésből. A IRES közvélemény-kutató intézet a romániai biztosítótársaságokat tömörítő szakmai szövetség (UNSAR) megbízásából májusban végzett telefonos kutatást a pénzügyi kockázatokról és biztosítási kultúráról a romániai lakosság körében.

A megkérdezettek 76 százaléka aggódik a gazdasági válság lehetősége miatt. 68 százalék tart az infláció, 64 százalék pedig a háború következményeitől, 61 százalék egy autóbalesettől vagy egy tűzvésztől, 57 százalék pedig egy újabb világjárványtól vagy egy családtag megbetegedésétől.

A felmérésben részt vevők 36 százalékát „nagyon nagy”, 17 százalékát „nagy”, 31 százalékát „bizonyos” mértékben érintette idén az infláció, 16 százalékuk pedig azt állította, hogy kis mértékben vagy egyáltalán nem érzékelte a pénzromlást.

A megkérdezettek 27 százaléka állította azt, hogy nőtt, 19 százaléka pedig azt, hogy csökkent a jövedelme az év folyamán, 53 százalékuk bevétele nem változott.

A gazdasági helyzet dacára a tavalyi felméréshez képest kétszer annyian, a megkérdezettek 39 százaléka jelezte: reméli, hogy idén többet fog tudni félretenni. Tíz válaszadó közül négy megtakarításait a bankokra bízná, 25 százalékuk pedig ingatlanba fektetné pénzét.