A Bukaresti Kilencek – Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia – államfői tanácskoznak pénteken a Cotroceni-palotában.

A csúcstalálkozó házigazdája a B9 két kezdeményezője, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnök. Az értekezletbe online kapcsolódik be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenbergnek egészségügyi problémák miatt kellett lemondani a németországi és romániai eseményekre szóló meghívásait.

A találkozó napirendjén szerepel a 2022. június 28-30. között Madridban tartandó NATO-csúcstalálkozó legfontosabb döntéseinek előkészítése, különös tekintettel az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió következményeire és a NATO erre adott válaszlépéseire. Klaus Iohannis szorgalmazni fogja az elrettentő és védelmi pozíció kiegyensúlyozott és egységes megerősítését a keleti szárnyon, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig. A Bukaresti Kilencek megalakulását Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államelnök kezdeményezte, az első csúcstalálkozóra 2015 novemberében került sor Bukarestben.