Szülőfalujában, a háromszéki Gidófalván állítottak mellszobrot tegnap, születése 200. évfordulóján Czetz Jánosnak, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornokának, az Argentin Katonai Akadémia (Colegio Militar de la Nación) alapító igazgatójának.

Carlos Maria Vallaríno, Argentína bukaresti nagykövetségének ügyvivője beszédében elmondta: az Argentínában Juan Fernando Czetz néven ismert katona szaktudásával és fegyelmével hozzájárult a modern argentin állam megteremtéséhez. Felidézte: Czetz János előbb földmérőként az ország katonai térképeinek elkészítésében vállalt jelentős szerepet, majd belépett az argentin hadseregbe, és megszervezte a hadmérnöki kart, mely ma is az ő nevét viseli. 1870-ben kérte fel az ország akkori elnöke a katonai akadémia megszervezésére és igazgatására.

Személye ma is kapocs Argentína és a magyarság között, az 1990-es években Czetz János emlékére adományozták Budapestnek Argentína védőszentje kardját.

A 200 éve született Czetz János alakját ma szabadtéri kiállítással, kopjafaállítással, és tudományos konferencia szervezésével idézik Sepsiszentgyörgyön.