A legmagasabb szakmai szintre sorolta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) a román akkreditációs ügynökség – tájékoztatnak az egyetem vezetői.

A Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) az ötévente sorra kerülő minőségi felmérésén a Sapientia EMTE első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást: a kiemelt bizalmi minősítést.

Tonk Márton rektor elmondta: pszichológiai határvonalat sikerült átlépni, ami az öt év múlva esedékes felmérésnél előnyt is jelent, de egyben kötelezi is a tanintézetet arra, hogy tartsa a színvonalat. A rektor hozzátette, azon dolgoznak, hogy a kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai kar mellett létrehozzák a sepsiszentgyörgyi kart is. Emellett Marosvásárhelyen kutatócsarnokot építenek.

A 2001-ben alapított intézményben jelenleg 2245 diák tanul 32 alap- és 12 mesterszakon, a következő tanévtől pedig újabb mesterszakkal bővül az oktatási kínálat. Az intézményben folytatott kutatási tevékenység is látványos fejlődést mutat: a Sapientia EMTE a Webometrics besorolás szerint 2020-tól 2022 januárjáig világviszonylatban az 5221. helyről a 3531. helyre ugrott előre, Hazánkban pedig a közel száz intézmény közül ugyanebben az időszakban a 38. helyről a 28. helyre lépett elő.