A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat holnap este 10 órakor lezárják az autós forgalom elől, majd a tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják. Gondot okoz a járműforgalomban, hogy elkezdődött a csíkszeredai vasúti felüljáró-híd újraépítése. A szervezők arra kérik a Közép-Erdélyből, a Partiumból és a Magyarországról érkezőket, hogy Parajdon lehetőleg térjenek a Bucsin felé és Felcsík irányából közelítsék meg Csíkszeredát.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerint a Szék utcai vásáron a könyveken, az egyházi jellegű kiadványokon, népművészeti termékeken, vízen és péksüteményeken kívül idén nem lehet egyebet vásárolni, de a város üzletei és vendéglátóipari egységei nyitva lesznek. A rendre Hargita megyei rendőrök és csendőrök ügyelnek majd Maros megyei kollégáik segítségével.

Az idei pünkösdszombati fogadalmi búcsú mottója egyeben a ferences rend jelmondata – és ez a Pax et bonum! a Béke és a jóság! Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka főtisztelendő dr. Udvardy György veszprémi érsek lesz. Az ünnepi búcsús szentmise szombaton, június 4-én délben fél 1-kor kezdődik a csíksomlyói nyeregben.