Esélyes az Arany Pálma-díjra a ditrói pékbotrányból kiinduló film – írja a News.ro hírügynökség IndieWire rangos filmes szaklap esélylatolgatását idézve. A cannes-i filmfesztiválon szombaton mutatták be Cristian Mungiu RMN című filmjét, amely erdélyi színészekkel forgott nagyrészt Torockón, és a Srí Lanka-i vendégmunkások ditrói esete ihlette.

Mungiu, aki az illegális abortuszokról szóló 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjével 15 évvel ezelőtt már elnyerte az Arany Pálmát, hat éve pedig Érettségi (Bacalaureat) című filmjével elvitte a rendezői díjat, most az idegengyűlölet nyomába eredt egy erdélyi faluban játszódó történettel. A film címe a mágneses rezonanciára Romániában használt rövidítés, és az átvilágításra utal. A rendező önvizsgálatra próbálja sarkalni a nézőt, és a bemutatója után hangsúlyozta, filmje üzenete nem csak egy erdélyi településre vonatkoztatható.

Ezt egy szenvedélybeteg férfi történetén keresztül mondja el, aki otthagyja németországi munkahelyét – ahol idegengyűlölettel szembesült –, és hazatér erdélyi falujába – ahol a faluba érkező bevándorló vendégmunkások találkoznak ugyanazzal a jelenséggel. Az ironikus helyzet egy sor feszült jelenethez és megragadó párbeszédhez vezet a személyes értékekről és előítéletekről – írja  a rangos filmes szaklap.