Az 1,1 milliárd euró értékű programból egyszeri, 700 lejes támogatást kapnak mindazok a nyugdíjasoknak, akik havi juttatása nem haladja meg a 2000 lejt – közölte Facebook-oldalán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes.

Az intézkedések július 1-jétől lépnek életbe. Ezek keretében biztosítják az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedét a közszférában dolgozóknak, és kilenchónapos hitelmoratóriumban részesítik a pénzügyi nehézségekkel küzdő állampolgárokat és vállalkozásokat.

Ugyanakkor a költségvetési konszolidáció érdekében felfüggesztik az állami alkalmazásokat; 10 milliárd lejjel növelik az államháztartási bevételeket, illetve legalább 10%-kal csökkentik a kiadásokat. Az utóbbi intézkedés  nem érintheti a beruházásokat, béreket, nyugdíjakat és szociális támogatásokat.

A kormánykoalíció fel akarja gyorsítani az operatív programok és az országos helyreállítási terv forrásainak felhasználását, ennek érdekében a havonta értékeli az uniós pénzek lehívásának helyzetét.