Nem azt kell szabályozni, hogy ki hogyan korrepetálhat; az igazi probléma az, hogy a diákoknak egyáltalán szükségük van iskolán kívüli felkészítőkre – nyilatkozta a képviselőház oktatási bizottságának alelnöke, Szabó Ödön, miután felröppent a hír, hogy az oktatási minisztérium megtiltaná az állami iskolákban oktató tanároknak, hogy délután vagy hétvégén a saját diákjaikat korrepetálják.

Az RMDSZ szakpolitikusa, aki foglalkozását nézve maga is tanár, hangsúlyozza: a pedagógusok magatartási kódexe jelenleg is megtiltja a tanároknak, hogy saját diákjaiknak az iskolán kívül, pénzért felkészítőket tartsanak. Hozzátette: a megoldás a délutáni oktatás, amit az RMDSZ régóta szorgalmaz: azaz a diákok részesüljenek egy meleg ebéddel kiegészített, szervezett, állami feladatként ellátott felkészítőben.

Szabó Ödön egyúttal kifogásolta, hogy koherens oktatási stratégia helyett a minisztérium folyamatosan belenget potenciális változtatásokat, és ezzel összezavarja a szülőket és a diákokat. A legfrissebb példa Sorin Câmpeanu oktatási miniszter vasárnapi nyilatkozata, miszerint a jövőben nem számítana bele a középiskolai felvételi jegybe a gimnáziumi évek átlaga.