A mariupoli Azovstal acélgyárban állomásozó ukrán egységek parancsnokai parancsot kaptak, hogy „mentsék meg személyzetük életét” – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara, miután bejelentették, hogy 82 napi ostrom után befejeződött „harci küldetésük” a déli kikötővárosban.

Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből, amely az ukrán ellenállás jelképévé vált. Az Azov ezred parancsnoka, Denisz Prokopenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy elvégezték a feladatot, és meg akarja menteni az alá rendelt katonák életét.

Az amerikai CNN által idézett ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Malyar szerint elkezdődött a sérült ukrán katonák evakuálása. Elmondása szerint ötvenhárom súlyos sérültet a Moszkva-barát, szakadár donyecki „népköztársaság” által ellenőrzött Novoazovszk település egyik egészségügyi intézményébe szállítottak, további 211 embert pedig a távolabbi, szintén donyecki Olenivkába vittek. Hozzátette, hogy egy fogolycsere keretében végül az evakuáltakat haza fogják szállítani.

Korábban az Interfax orosz hírügynökségre az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy az Azovsztalnál tűzszünet lépett életbe, és az orosz erők „zöld folyosót” nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat elszállíthassák.