Az első negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte gyorsjelentésében az Országos Statisztikai Intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint is éves összevetésben 6,5 százalékos növekedést jegyeztek fel a vizsgált időszakban.

A tavalyi utolsó negyedévhez mérten a GDP 5,2 százalékkal nőtt január és március között.

A statisztikai intézet módosításokat is közölt a tavalyi évre vonatkozóan, így a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint az előző negyedévekhez mérten 2021 első három hónapjában 1,1 százalékkal, a második negyedévben 3,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, a harmadik negyedévben ugyanakkor 2,9 százalékkal csökkent, míg a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt.

Elemzők az idei első negyedévben szerényebb növekedésre számítottak. A várakozáson felüli bővülést az alacsony bázishatással, illetve a belföldi fogyasztásnak az első negyedévben tapasztalt jobb eredményével magyarázták.

A kormány gazdasági előrejelzési bizottsága az idei egész évre 2,9 százalékos növekedést prognosztizált, az Európai Bizottság 2,6 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap 2,2 százalékos, míg a Világbank 1,9 százalékos román GDP-bővülésre számít.