Felbontotta a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a magyar-román határ közelében levő Bihar–Bisztraterebes autópálya-szakasz megépítésére vonatkozó szerződést a kivitelezővel, amelyet azzal vádolt meg, hogy nem tett eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek.

A döntést Sorin Grindeanu közlekedési miniszter jelentette be. A felek már február óta tárgyaltak a szerződés megegyezéses felbontásáról, de nem tudtak megállapodni, ezért most az állami vállalat döntött a szerződés felbontásáról. Közlése szerint a kivitelező nem adott le még egy tervezési projektet sem, holott az idén év végén már kész kellene lennie a 28,5 kilométer hosszú szakasznak. Emlékeztettek, hogy a szerződést 2020-ban írták alá.

A miniszter leszögezte, hogy az új versenytárgyalást a lehető legrövidebb időn belül kiírják.

Grindeanu egy közösségi bejegyzésben emlékeztetett, hogy a kormány egyszerűsítette a közbeszerzések kiírására vonatkozó jogszabályt, így most már nem kell éveket várni az újabb versenytárgyalás kiírására.

A CNAIR 2018 októberében hirdette ki győztesnek a Trameco SA, Vahostav SK, Drumuri Bihor SA, Drum Asfalt Srl, valamint az East Water Drillings SL társaságok által alkotott román-szlovák konzorciumot.

Előbb a versenyben alulmaradt cégek óvásainak elbírálása késleltette több mint másfél évig a szerződés megkötését. A 2020. augusztusi szerződéskötés után az hátráltatta a munkálatok elkezdését, hogy a pályázati kiírásban szereplő pontatlan adatokra hivatkozva a cégcsoport a kivitelezési díj lényeges megemelését kérte. Ehhez viszont a CNAIR nem járult hozzá.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú A3-as észak-erdélyi autópályát 2003-ban kezdték el építeni. Jelenleg a pályából három szakasz használható, a három együtt mintegy 107 kilométer.

A Bihar–Bistraterebes szakasz megépítésére már 2015 áprilisában is győztest hirdetett a hatóság, a spanyol Corsan SA által vezetett konzorcium azonban hozzá sem kezdett a munkához, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.