Kéthavonta 250 lej értékű, alapélelmiszerekre, illetve meleg ebédre fordítható vásárlási utalványt kapnak év végéig a rászorulók. A kormány hétfői ülésén fogadta el az erről szóló sürgősségi rendeletet. Az intézkedés annak a Támogatás Romániának elnevezésű, 17,3 milliárd lej keretösszegű szociális és gazdaságösztönző csomagnak a része, amelyről április 11-én állapodtak meg a kormánypártok.

A 250 lej értékű, elektronikus fizetőeszközre feltöltött vásárlási utalványt a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, illetve a legalább kétgyermekes családok kaphatják, amennyiben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 600 lejt. A rászorulók közé sorolja a kormányrendelet a havi 1.500 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasokat és súlyos fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből élő állástalanokat.

Nicolae Ciucă miniszterelnök elmondta, mintegy hárommillió, nehéz anyagi helyzetben lévő, vagy az elszegényedés fenyegetésével szembesülő embernek nyújtanak ideiglenes segítséget. A program 3,1 milliárd lejes keretösszegének felét az állami költségvetésből, másik felét pedig európai uniós támogatásokból fedezik.