Jogerős ítélettel semmisnek nyilvánította a Legfelsőbb Bíróság a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló 2018-as miniszteri rendeletet, így a tanintézet újra működési engedély nélkül maradt. A hírt Tamási Zsolt iskolaigazgató közölte tegnap délután közösségi oldalán.

A katolikus iskola újraalapításáról 2018 februárjában fogadott el törvényt a Parlament, ezt azonban az Alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette. A tanintézet az oktatási minisztérium 2018. augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg kapuját II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven. A katolikus iskola törvénytelennek vélt létrehozása miatt a Népi Mozgalom Párt és Méltóságért Európában Polgári Egyesület, valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága indított pert. A per elindítói azt kifogásolták, hogy a tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, szövetségi elnök a Facebook-oldalán reagált a döntésre. Kijelentette: amint megjelenik a Legfelsőbb Bíróság indoklása, kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel létrehozzák az iskolát.