Nem visszatérítendő, százszázalékos finanszírozást lehetővé tévő új jogszabály értelmében immár a tömbházlakások mellett a kórházak, iskolák és műemléképületek, a középületek is földrengésbiztossá tehetők – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A tárcavezető szerint az elmúlt évtizedekben alig néhány tíz épületet tettek földrengésbiztossá minisztériumi támogatásból, a fővárosban több mint kétezer, az ország többi részében több mint négyszáz veszélynek kitett épület van. A most elfogadott új jogszabály értelmében nem kell minden évben újrakezdeni az épület felújításával, földrengésbiztossá tételével kapcsolatos eljárásokat, ez volt az egyik oka annak, hogy kevés épületet sikerült felújítani eddig, véli Cseke Attila.

Az új jogszabály több éves keretet szab meg a munkálatokra, és a finanszírozás teljes mértékben állami vagy uniós, sem az önkormányzatoktól, sem a lakóktól nem kér önrészt a fejlesztési minisztérium – mondta el Cseke.

A szaktárca 217 millió eurót biztosít az épületek földrengésbiztossá és energiatakarékossá tételére. Az összeget a Helyreállítási Alapból fedezi, és körülbelül 350 épület felújítására elegendő.