Az Oroszországhoz kötődő Killnet hackercsoport vállalta magára a péntek reggeli kibertámadást, amelynek következtében átmenetileg elérhetetlenné vált a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasút és az OTP Bank honlapja – közölte az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

Az orosz Killnet hackerei Március elsején közzétettek egy videót, amelyben azt állították, hogy feltörték az Anonymous csoport weboldalát, amely kiberháborút hirdetett Oroszország ellen Ukrajna lerohanása miatt.

A Román Rendőrség közölte: feljelentést tett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnél (DIICOT) a romániai kormányzati weboldalak ellen indított pénteki kibertámadás ügyében. A közleményben a rendőrség emlékeztet, hogy a kormányzati weboldalakat túlterheléses (DDOS) támadás érte, azaz az elkövetők hatalmas adatforgalommal szolgáltatásmegtagadást idéztek elő, és elérhetetlenné tették az odalakat.

A rendőrség informatikai rendszerek működésének megzavarása, illetve informatikai berendezések vagy programok révén megvalósított törvénytelen műveletek bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést.