A Moody’s hitelminősítő valószínűtlennek tartja, hogy a háború átterjedhetne Lengyelországra és a balti államokra. Ennek tudható be, hogy a cég változatlan stabil kilátással megerősítette a balti köztársaságok és Lengyelország államadós-besorolásait.

A nemzetközi hitelminősítő a döntésekhez fűzött elemzéseiben hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióval mind a négy országban megnőttek a geopolitikai kockázatok, azonban alacsony annak a valószínűsége, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus hagyományos hadviselés formájában átterjedjen a balti köztársaságra és Lengyelországra.

A hitelminősítő szerint ezt a kockázatot számottevően csökkenti a NATO által – a szövetség kölcsönös védelmi záradéka alapján – nyújtott teljes biztonsági garancia, és az, hogy a NATO az Ukrajna elleni orosz támadás óta megerősítette katonai jelenlétét a balti térségben, valamint más közép- és kelet-európai országokban.

A nem hagyományos vagy hibrid eszközökkel elkövethető támadások –dezinformációs kampányok, kibertámadások, társadalmi nyugtalanság szítása vagy szabotázsakciók – valószínűsége nőtt, de a Moody’s szerint ezek önmagukban sokkal kisebb valószínűséggel gyakorolnának érdemi negatív hatást ezeknek az országoknak a szuverén adósminőségi profiljára, mint egy hagyományos fegyveres támadás.